top of page

02

03

Reframing the Familiar

 

A prismatic concrete church located on one of the most revered pilgrimage sites in Germany. Composed of concrete and possessing minimal illumination, the Pilgrimage Church is Cavernous, shadowed, and dynamic. Designed by Gottfried Böhm as part of a competition in the early 1960s and completed in 1968, the Brutalist Pilgrimage Church rises from the small town of Neviges like a sharp extension of the rocky hill on which it sits. Referred to locally as the Mariendom, or the Church of Mary, Queen of Peace, the church is the second largest in the Archbishopric of Cologne. At first glance, it appears to be the experiential inverse of its more famous and much older neighbor. Where the Cologne Cathedral is the culmination of the airy, ornate, and symmetrical Gothic style, the Mariendom is prismatic, asymmetrical, and dark. Gottfried Böhm turned many of the archetypal traits of Christian sacred space on their head. Through the harsh contrast of light and shadow, considered echoes, heavy materials, and intentional but minimal apertures he crafted an insular and reverential atmosphere. In the Pilgrimage Church, the creation of a primitive sacred atmosphere transcends traditional archetypal form.  Its atmospheric influence extends into the community which surrounds it, and it forms a unique internal experience that is both intimate and monumental.

Title

Pilgrimage Church

Architect

Gottfried Böhm

Location

Velbert-Neviges, Germany

Completed

1968

Typology

Pilgrimage Site

Full Text

IMG_1747-2_BW.jpg

The stone prism of the church sits at the end of a winding and enclosed sacred way.

1
 
Miraculous Pilgrimage

 

The story of the pilgrimage site began with the 1676 arrival of Franciscans in Neviges. In 1680, Father Antonius Schirley claimed to hear the voice of Mary while he was praying before an image of the Immaculate Conception. Per the voice’s request, he sent the image to the town of Neviges. The next year, in 1681, local ruler Prince-Bishop Ferdinand von Fürstenberg of Paderborn and Münster was healed of a life-threatening illness, a miracle which he attributed to the sacred image. Following his recovery, He traveled to Neviges to give thanks, beginning centuries of pilgrimage. Following its completion, the monastery and a larger church built in 1728 served to mark the site for the ever-increasing number of pilgrims. By the early 1900s, ten thousand pilgrims per day were normal. As waves of conflict swept through Europe during the twentieth century, the site hosted worship services for hundreds of thousands annually. In 1935, following the rise of the Nazi Party, over 340,000 concerned pilgrims visited the site.¹

New Forms

 

In response to the swelling numbers of faithful, the Franciscans tried three separate times to construct a larger church complex. Initially, their intentions were thwarted by political complications. The first two attempts were stymied by World Wars I and II. The third attempt took the form of a juried competition, announced by the Archbishop of Cologne, Cardinal Frings in 1959. Gottfried Böhm was one of seventeen architects invited to participate. Like much of his competition, he was a member of the exclusive Cologne school of architecture, an informal group of architects characterized by their ties to the legacy of the Archbishopric of Cologne. Archbishop Frings was heavily involved with the competition and showed a strong preference for Böhm’s design throughout the selection process. After the finalists were announced, he officially encouraged the jury to pay special attention to Böhm’s proposal.² They ultimately agreed with the Archbishop and selected Böhm as the project architect.

2
IMG_1763.JPG
Thresholds

 

The threshold of the Mariendom is an extension at the traditional footpath followed by pilgrims to the site. The Mariendom’s jagged form rises high over the surrounding buildings in downtown Neviges. The distinctive silhouette of the roof paired with its inclusion in signage and local marketing keeps the church constantly in view. The surrounding monastery’s complex structures frame a stepped plaza that rises from the low street to the monolithic church. From the base of Via Sacra, the entry to the Mariendom is masked by the change in elevation. This reinforces a reading of the primary form as a rocky extension of the hill on which it sits. The ascension of the Via Sacra is mirrored in the stepped concrete forms to the left and overgrown wall to the right, closing off views to the surrounding village while framing the monolith of the church. The climb expands into a wide piazza that fronts the main building, populated with low, identical trees. Jagged peaks of the structure are visible through the branches, and below the foliage, a deep subtraction at the Mariendom’s base beckons like the entry of a cave. he rough, faceted concrete in Neviges resembles a natural cave, sunken into the hill on which the church sits. Although challenging, its cave-like interior is somehow comforting and familiar, in an almost primitive manner. Böhm’s cavernous Mariendom is timeless, seemingly hewn from the rock it sits on.

Mariendom_Orginal.jpg

The prismatic ceiling bounces sound from the altar and the balconies so that it seems to come from everywhere. The low entry belies the vast interior. 

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2
Mariendom-Plan.png

The threshold immediately releases into the middle of the church. The fragmented interior creates a range of possible routes for visitors to explore. 

IMG_1910_BW.jpg

Interior lighting is sparse and intentional. Directed rays illuminate key moments.

3