Accruing Atmosphere.

 Liminal moments are the spaces between spaces. They are akin to threshold zones, but are spaces in their own right. This project utilizes light, opacity, and perceived depth to create a series of moments that lead from exterior to interior.

Faces Famous and Forgotten

 

The project program consists of three artist studios and a gallery oriented along an east to west axis. These are a pottery studio and outdoor kiln, a music studio above a multipurpose space, and a painting studio nested within the gallery. Formally, the structure is composed of two steel volumes that float above a concrete plinth, held together by a glue-laminated truss skeleton.  The volumes are largely devoid of openings on the sides, preserving the privacy of the artists and the integrity of the material. Light enters from above and from a few key side openings. The site is traversed by a set of overlapping paths, each catering to a different type of user.

The material palette is limited in scope but rich in texture. Cypress planks, steel from Birmingham, glue-laminated beams from Dothan, and locally sourced board-form concrete compose the majority of exterior and interior surfaces. The manner in which deposits accrue and mark surrounding materials was tested in the material tested described in the previous section. This reduction in palette places emphasis on the imperfections and weathering patterns that emerge over time.

Categories

architecture, atmosphere, masterplan, commercial, materiality

Date

Spring 2020

Location

Columbus, GA, United States

Typology

Artist Studios, ​Landscape

Institution

Auburn University

Map of Columbus

The site is located in the larger metropolitan area containing Auburn, Opelika, and Columbus. Additionally, it is oriented along a major historic and cultural axis along the riverfront. The subdued material palette is locally sourced.

The materials were chosen for their ability to receive the wear of the elements.

SITE-AXON copy 2.jpg

The project frames the entry to the park, and its forms are replicated across the landscape. It is mirrored by the repurposed City Mills buildings to the North.

The studios project into the river, providing a node around which visitors can gather. The deep overhang provides protection to brave fishermen during wet weather.

1/2

Access through overlapping axes for different kinds of users and visitors. The project can be explored in multiple ways, and each avenue of access permits views of the others.

05_thesis7_edited.jpg

© 2023 by Henry Savoie

  • LinkedIn
  • Vimeo
  • Issuu